vineri, 1 august 2014

Paine de casa :)

Petru acesta reteta avem nevoie: 

  1. 5kg faina (pentru 5 paini mari)
  2. 250gr drojdie proaspata
  3. 1kg de cartofi
  
Mod de preparare: 


  • Spalam cartofii bine bine si ii punem la fiert impreuna cu 2 lingurite de sare.
  • Dupa ce au fiert, ii scoatem si ii lasam sa se raceasca complet dupa care ii curatam si ii zdrobim. Eu i-am framantat putin si cu mana ca sa nu ramana vreo bucatica de cartof intrega.
  • Frecam drojdia cu 1 lingurita de zahar pana se lichefiaza. Amestecam drojdia lichefiata cu 120 ml din apa in care au fiert cartofii.  Atentie, apa trebuie sa fie lejer calduta, nu fierbinte.
  • Punem intr-un vas faina iar in centrul ei adaugam cartofii. Amestecam cat de bine putem pana vom obtine un aluat sfaramicios. Adaugam acum drojdia dizolvata in apa si 3 linguri de ulei de masline.
  • Desi initial aluatul se va lucra destul de greu, pe parcurs va deveni compact si elastic. Inainte de a termina de framantat adaugam si celelalte 2 lingurite de sare.
  • Vom obtine un aluat elastic.
  • Aplatizam fiecare bucata de aluat dupa care o rulam pe lungime pana obtinem un sul. Unim capetele sulului si intoarcem painica cu fundul in sus astfel incat “cusatura” sa fie in partea de jos.
  • Asezam painile pe un servet pudrat cu faina, le pudram si pe ele cu faina si le acoperim cu alt servet. Le lasam sa creasca 35-40 minute.
  • Preincalzim cuptorul la 190°C cu o craticoara de apa in el si cu tava de cuptor in care vom coace painile rustice cu cartofi.
  • Cand cuptorul a atins temperatura necesara, scoatem repede tava, rasturnam painicile pe fundul tavii (deci intoarcem tava cu fundul in sus si nu o tapetam cu nimic) astfel incat cusatura painii sa fie la suprafata.
  • Bagam repede tava cu painile la cuptor (pe a doua treapta de jos in sus)  mai lasam craticioara cu apa in primele zece minute dupa care o scoatem.
  • Coacem painea cu cartofi pentru 45-50 minute iar in ultimele 10 minute, o coacem cu usa usor intredeschisa. Pentru a nu ramane intredeschisa prea mult, bagam intre usa si cuptor coada unei linguri de lemn.
  • Dupa 50 minute, obtinem o painica frumoasa foc.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu